Regler & Information

Nya regler för HCP 2024

Nr 1 – 70% regeln

SGTs ambition är att utse stockholms bästa amatör golfare. Inte den som spelar bäst utifrån sitt HCP. Vi vill ta bort fokuset från HCP och premiera ett högt HCP. Dock vill att alla ska kunna tävla mot varandra på ett rättvist sätt och som skapar möjligheten att en Scratch spelare kan möte en 9 HCP spelare i en jämn match. Men fortfarande med idén om att den BÄSTA spelare ska vinna.

För att skapa en rätt förutsättningar för detta och för att ta bort dialogen med HCP (utan att ta bort HCP helt) Har vi tagit beslutet att förändra våra regler så att alla spelare får 70% av sitt SHCP (Spel Handikapp) vi varje turnering. 
Samma för alla, oavsett HCP = Rättvist!
Så för att exemplifiera: 11 slag = 8 slag, 9 slag = 6, 7 slag = 5 slag, 4 slag = 3 slag, 1 slag = 1 slag. 

Nr 2 – HCP Gräns 9.0

Vi vill i SGT skapa ett homogent startfält där alla har chansen att vinna. Där vi kan hålla tempot i spelet så att banorna vi spelar på gillar att vi kommer på besök och att alla spelare på touren har ett trivsamt speltempo. Fler slag = längre tid, det går inte att diskutera bort det.

Vi kommer därför sätta en skarp HCP gräns på 9.0 i HCP på alla spelare. Över det HCP så kommer man tyvärr inte kunna delta på touren förrutom följande 2 undantag.

Undantag 1* – Sponsorer tillåts spelplats med högre HCP
Undantag 2* – Spelare med tillstånd från TDs

*Undantagna spelare spelar på max 9.0 i HCP.

 

Tour anmälan

Görs via hemsidan (länk) eller via anmalan@stockholmgolftour.com. Tour avgiften är 1500 sek och det innefattar möjligheten att delta i Stockholm golf tours deltävlingar, möjlighet till spel i andra evenemang och att nyttja specialerbjudanden.
Anmälan är bindande med 10 dagars ångerrätt. Touravgiften återbetalas ej vid uteblivet spel eller ej nyttjande av möjligheten att delta på SGTs deltvälingar. Vid bestridande eller nyttjande av ångerrätt, v.g. kontakta Tour Director Lars eller Christoffer.

Gästspelare får naturligtvis delta. Skicka namn och golf-id direkt till Tour Directors eller till anmalan@stockholmgolftour.com.

HCP

På SGT behöver du ha ett hcp som är lägre 9.0. Vi tillåter endast spelare på touren med singel HCP. Vissa undantag från TDs eller för sponsorer tillåts. 

SHCP

Spelhandicap är 70% av spelarens ordinarie SHCP efter slopetabell på given bana. 

Tourplatser

Touren har 72 platser tillgängligt och vid överanmälan kommer lägsta HCP att prioriteras för platser. ‍Spelare som då ej får plats på touren kommer att få sin anmälningsavgift återbetalad.

Spelform

Slagspel – Totalt antal slag på rundan minus hcp enligt slope tabell. Man får ta upp bollen och ta ett ”tak”(som är 5 över hålets par).

Resultat (Deltävling)

Vi använder oss av digitala scorekort för alla tävlande + en som registrerar i Gamebook per boll. Man ansvarar alltid själv över att scoren stämmer i Gamebook efter avslutad runda. Vid lika resultat gäller Countback metoden (9-6-3-1) för segrare. Andra platser delas i poäng och eventuella vinstpengar

Gäster till tourmedlemmar är välkomna men betalar tävlingsavgift x2 och kan ej ta sig till finalen.

Priser (Deltävling)

Priser vid deltävlingar kommer delas ut till topp 3-5 beroende på antal deltagare. Tävlingsledning deklarerar vinsterna vid prisutdelning. *Läs mer nedan

Avståndsmätare

Laserkikare och GPS är alltid tillåtna på Stockholm Golf Tour. Dock ej de med höjdskillnadsfunktion.

 

 

Order of Merit (Poängsystem)

Touren använder sig av ett poängsystem för att räkna ut poäng till sluttabell. Mer info hittar du här. 50% av deltagarna med bästa totala resultat kommer till spel i finalen och där de bästa spelarna gör upp om fin fina priser, ära och berömmelse. Detta visas i tabellen (länk) och de som slutar ovan för cut-gränsen är garanterade en plats i finalen.‍Vid lika sammanlagt resultat vi cut-gränsen utökas inte finalens startfält. Särskiljning sker på de spelare som har samma totala resultat. Den med enskiltt högsta poäng i en tävling tilldelas då sista platsen. Om lika, näst lägsta osv.

Vid avhop till finalen så fylls fältet på med näst på tur i turordning tills de 30 platserna är fyllda. 

Finalen.

Finalen spelas över 36 hål och slagspel med bästa nettoscore vinner. Säsongens resultat räknas i finalen, alla spelare tar med sig X antal slag beroende på placering i säsongens tabell. Mer om det finns här.
Vid lika resultat gäller gäller särspel som Tour Director på plats beslutar om vilka hål och i vilken följd.
Prisutdelning sker i samband med Middag. (beroende på starttid)

Riktigt fina priser utlovas till finalen och ambitionen är att alla tävlande ska ha chans på de bästa priserna.
Tour Director presenterar uppdelning av vinstpott i god tid.

Rutiner för deltävling.

Alla tourspelare är per automatik anmälda till samtliga deltävlingar. Om man inte kan spela en deltävling ska detta meddelas i god tid och absolut senast 48 timmar innan speladagen.
Avanmälan sker på GIT eller skriftligen via mejl till avanmalan@stockholmgolftour.com. Om avanmälan sker för sent (med mindre än 24 timmar kvar till speldagen) så är spelaren skyldig till att erlägga tävlingsavgift och eventuell greenfee.
Vid sjukdom gäller samma regler för avbokning men dock utan eventuella greenfee kostnader.

Tävlingsavgiften är 200 kr per deltävling + ev. greenfee. Är du medlem på banan vi spelar betalar du endast tävlingsavgift om inget annat meddelas.

Betalningen av tävlingsavgiften ska göras via Swish på tel.nr 070-710 96 03.

Vid varje tävling informeras deltagare via mail om vilka lokala regler samt information om eventuella tävlingar som gäller för dagen. Det är spelarens skyldighet att del om information från tävlingsledningen och hålla sig uppdaterad om regler och nyheter om vad som gäller för respektive speldag.